Logo

Hvor kommer 7.1 surround fra?

Skriv et svar
6/7/2005 7:34:56 AM #1 av 4
Postet av: torsin
Frem til i dag har så godt som alle skikkelige hjemmekinosystemer hatt en dekoder fra enten Dolby eller dts. På digital surround har disse konkurrentene for det meste hatt rimelig tilsvarende formater, og begge fabrikantene har hittil levert prosessorer for surround i 5 eller 6 kanaler. (Da ser vi bort fra Dolby Surround EX i 7.1 format, ettersom de to bakhøytalerne da kjøres i mono, og således ikke er to ordentlig separerte kanaler)

Nå som derimot flere forsterkerfabrikanter (Yamaha, Harman Kardon m. fl.) har begynt å levere det de hevder er ekte 7 kanals surroundforsterkere melder følgende spørsmål seg:

1) Hvilket system (prosessor) benyttes for å dekode dvd plater til 7.1 kanals lyd?

2) Er det hittil noen filmer som er spilt inn med 7.1 lyd?

3) Er det kommet en ny aktør på banen som også er godkjent av dvd-forum som lydformat på dvd utgivelser? (På slutten av nittitallet var det bare Dolby og dts som hadde en slik godkjenning)


Fint om noen kan komme med oppklarende innspill
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
6/7/2005 10:16:36 AM #2 av 4
Postet av: Runel
Hei Velkommen til forumet :D

1. Det er Dolby eller THX sin.

2. Jepp i THX. Et eksempel er Pirates Of the Caribbean.

3. Så vidt jeg vet er det THX (Lucas Studioes) som har fått en slik godkjenning itillegg til DTS og Dolby Digital. Dolby Digital har kommet med 7.1 som kalles Dolby Pro Logic IIx. Her skal det være "stereo" på bakhøytalere hvis jeg har forstått det korrekt.
PIONEER DVLX50, BDP51, SC-LX71, MONSTER, PS50A456, VELODYNE SMS1, PRESTIGE S10, VERITAS 5.1 OPPSETT.
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
6/7/2005 12:12:03 PM #3 av 4
Postet av: torsin
Hmmm. Så vidt jeg vet er Prologic IIx bare en videreutvikling av algoritmen i Prologic. Altså har en 4 separate surroundkanaler som er analogt separert, mens en prosessor "regner" seg frem til hva som skal spilles i kanal 5, 6, og 7.

(Til sammenligning har en i dts es 6 separate surroundkanaler)

Uansett, er det noen som har prøvd dette og har erfaring med
Prologic IIx?
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
6/12/2005 12:03:36 PM #4 av 4
Postet av: Rolf André
Hvis man har et hjemmekino system i 7.1 eller 6.1, og man ser en DVD i 5.1, da er Dolby Pro Logic IIx tingen. Den tar( vi bruker et 7.1 oppsett som eksempel) den originale lyden fra DVD-en som er i 5.1 og legger til to bakre kanaler ekstra til 5.1 lyden slik at vi får en 7.1 lydopplevelse. Men vær obs på at dette er kunstige kanaler, og derfor blir ikke noen effekter lagt til i disse to kanalene. Det blir bare forsterket litt på lyden slik at den kommer bakenifra også. Men som sagt, så er dette for de som har rigget opp et 6.1 eller et 7.1 system i stuen og vil ha lyden slik, men DVD-en er spilt inn i 5.1. Derimot hvis DVD-en er spilt inn i 7.1, da er det bare å bruke Dolby Digital EX( 7.1)
(NB: Dette fungerer på et Stereo lydspor også. Ser du en film i stereo(eler TV for den slags skyld) kan du oppleve det i 6.1 eller 7.1 med den rette dekodingen, altså Dolby Pro Logic IIx).
Bruk øret!
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
Skriv et svar